Välj en sida

Hej o tack för årets festival!

Kammarmusikfestivalen 2017 är över. Det är dags att samla ihop alla intryck från en intensiv och rolig vecka. Som ny ordförande har det varit spännande att få vara med och forma en verksamhet med målet att bjuda en publik på ett veckolångt musikprogram med högklassiga musiker, men främst att kunna göra det möjligt för ungdomar att få utveckla sitt musicerande och öva sig i orkesterspel. I år var det åter fyrtio ungdomar på Åkerby herrgård som jobbade på med stämrepetitioner och orkesterspel. Resultatet av deras ansträngningar fick vi njuta av på festkonserten i Nora kyrka den 21 juni 2017 – den sista dagen. En av ungdomarna kommenterade efteråt ”…det lät alldeles rent!”  Vi som var där kan intyga att det inte bara lät rent utan också utomordentligt vackert.

Sju vuxna amatörmusiker deltog i kursen i ensemblespel. En kväll anordnade deltagarna en egen konsert där både vuxna och ungdomar deltog i olika konstellationer. Ett fint sätt att föra samman grupperna.

Det är många saker som ska falla på plats när man arrangerar en festival som innehåller både konserter och kurser för att resultatet ska bli till allas belåtenhet. Av de utvärderingar som deltagarna gjorde sista dagen framgår det klart att det mesta fungerat utmärkt. Instruktörer och musiklärare, konferensanläggningen, maten, fritiden, det mesta får rosor i utvärderingen. Det speciella med Nora kammarmusikfestival är att de professionella musikerna i konsertprogrammen också medverkar i kurserna.

Nytt för 2017 var att vi ville sprida musiken till flera platser i Nora kommun. Den berömda Lubotskytrion framförde en konsert i Vikers kyrka. En nysammansatt blåskvintett genomförde en afternoon-tea-konsert i Bryggeriet. Samtidigt kunde besökarna se Nora Arts utställning ”Now you see med, now you don´t”. Båda konserterna blev mycket uppskattade av publiken. Gå gärna in på vår facebooksida Nora kammarmusikfestival och se bilder från konserterna.

För oss i styrelsen som arbetat med förberedelserna för festivalen under ett helt år kändes det härligt att uppleva att våra förhoppningar om ett rikt program, som skulle leva upp till devisen ”Hela Nora ska sjuda av musik” har tagit ett steg framåt. Fortfarande finns dock mycket kvar att göra för att nå upp till den festivalstandard som vi och vår konstnärliga ledare Katarina Andreasson drömmer om. Läs gärna hennes tankar från 2016 års festivalvecka! Där finns många idéer att ta tag i för en hungrig styrelse!

Men inget hade kunnat bli av utan allt det stöd som vi fått och allt det arbete som många runtomkring lagt ner för att få festivalen att blomma.
Ett stort tack till alla er, sponsorer, bidragsgivare, frivilligarbetare, kulturskolornas lärare, medverkande musiker och inte minst till Katarina och styrelsens medlemmar som kämpat på under året med alla stora och små bekymmer som hinner att uppstå på vägen till målet.
På onsdagskvällen den 21 juni, då vi fick uppleva den ungdomliga orkestern under Katarina Andreassons ledning, tror jag vi alla kände att det hade varit värt allt arbete.

Vi ses igen – 2018!

Birgitta Borg/ordförande