Välj en sida

Torbjörn Näsbom & Erik Rydvall 2023

Torbjörn Näsbom Nyckelharpa. Foto Micke Keysendal

Erik Rydvall Nyckelharopa. Foto Elias Gammelgård /2023

Nora kammarmusikfestival logga 2023

♦ Fredag 16/6 2023
klockan 19
Åkerby,
Fåsjön konferens

Från slott och koja
Torbjörn Näsbom &
Erik Rydvall nyckelharpa

♦ Fredag 16/6 Åkerby, Fåsjön konferens, klockan 19
   Från slott och koja

Medverkande Torbjörn Näsbom & Erik Rydvall nyckelharpa

Program

BILJETTER
Eventuell middag förbokas separat med Åkerby herrgård
Konsertbiljetter säljs i entrén en timma före konsert
•200 kr/ordinarie
•170 kr/medlem i Nora/Bergslagens kammarmusikförening & Örebro kmf
•Fri entré/ungdom till och med 20 år.

Konsertbiljett kan även förbokas via info[at]norabergslagenskmf.se
10 kr i biljettadmin tillkommer

Boka en middag före konserten med Åkerby herrgård direkt.

Erik Rydvall

Nyckelharpsspelmannen Erik har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständiga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser.

Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfele-spelmannen Olav Luksengård Mjelva.

Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller.

Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.

Torbjörn Näsbom

Torbjörn är född och uppvuxen i Uppland, och lärde sig tidigt av sin far att spela fiol.

Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström. Senare, efter utbildning till violinist bland annat vid Sveriges Radios musikskola på Edsbergs slott och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Bryssel har Torbjörn haft anställning i Umeå symfoniorkester vid Norrlandsoperan.

Liksom vid sidan om hade han också börjat spela nyckelharpa. Den kom så småningom att ta överhand och bli hans huvudinstrument. Torbjörn spelar naturligtvis folkmusik men prövar även att blanda in nyckelharpan i konstmusik, då främst från barocken. Han har uppträtt solistiskt med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Barockorkester och symfoniorkestrar i Umeå och Gävle, samt turnerat i Europa, Asien och USA tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter.

År 2014 fick han Zorns guldmärke för virtuost och traditionsenligt spel. Den högsta utmärkelse en spelman kan få.

Lyssna!

Erik Rydvall och Torbjörn Näsbom
Bach double third movement
https://www.youtube.com/watch?v=kgCDSEjoDNc

Publicerad 2023-05