Välj en sida
LISAS- lisa Rydberg och Lisa Långbacka 2022

♦ Tisdag 21/6 Vikers kyrka, klockan 19             

LISAS – Lisa Rydberg, fiol och Lisa Långbacka, accordeon

Duon där två röster blir en.
Musikaliska broderier med trådar ur folkmusik och barock.

Biljetter säljs vid entrén, en timma före konserten

 

♦ Onsdag 22/6 Nora kyrka, klockan 19             

Festkonsert
LISAS – spelar tillsammans med Festivalorkestern i två stycken i Festkonserten.

Förköp: Leon Sandberg Bosättningsaffär. Biljetter säljs också vid entrén,
en timma före konserten

LISAS

Lisa Rydberg, fiol, och Lisa Eriksson Långbacka, accordeon, är två unika röster på den svenska folkmusikscenen. Duon bildades 2011 men hade existerat som ett frö i deras tankar under en längre tid. Båda hade nämligen från varsitt håll fått höra: ni borde tillsammans!

De två Lisorna bjuder på musik som nyfiket tänjer på genregränser och deras samspel kännetecknas av lyhördhet och innerlighet, ett gemensamt arrangerande i stunden.

Repertoaren består, vid sidan av traditionella låtar från framför allt Hälsingland och Dalarna, av egna kompositioner som speglar deras musikaliska förankring i folkmusik, barockmusik, tango med mera.

Lisashar representerat Sverige i EBU:s (European Radio Union’s) folkmusikfestival i Kroatien, framträtt vid den internationella festivalen Carrefour Mondial de l’Accordeon i Québec, under Glogerfestspillene i Kongsberg, vid Musikfestspiele i Potsdam samt gett konserter runtom i Sverige. De har samarbetat med bland andra violinisten Gjermund Larsen, stråktrion Zilliacus/Persson/Raitinen och Danska Radions Kammarkör.

Lisa Rydberg

började spela fiol i femårsåldern och har sedan dess delat sin tid mellan klassisk musik och folkmusik. På Kungliga Musikhögskolan blev hon den första någonsin att studera en kombination av dessa båda genrer på Individuell studiegång. Därefter gick hon Diplomutbildningen på barockfiol.

Numera är hon frilansande musiker med ett brett register. Förutom i duon Lisas, framträder hon tillsammans med Gunnar Idenstam med Bach på svenska. Hon medverkar även i turnén Jul I folkton, improvisationsgruppen Ritualia och i Sofia Karlsson band. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, lägger stråk på popalbum och komponerar musik.

Lisa har gett ut fem skivor i eget namn: Swedish Wedding Tunes, Vinterskrud, Östbjörka samt – tillsammans med Idenstam – Bach på svenska och Bach på svenska – Tyska klockorna.

År 1999 erövrade hon titeln Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

Lisa Eriksson Långbacka

är född i Gamla Uppsala och har vuxit upp i ett hem fyllt av musik.

Hon rör sig inom många genrer men har sin utgångspunkt i folkmusik. Lisa har medverkat på ett flertal skivinspelningar och turnerat med artister som Tomas Ledin och Höga Kusten Kapellet, Sofia Karlsson, Dan Berglund, Lena Willemark, Norrbotten Big Band med flera.

Lisa är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Under 2014 var Lisa kapellmästare för Cullbergbalettens kritikerrosade 11th Floor och våren 2015 medverkar hon som pianist och accordeonist i Cabaret vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

uppdaterad: 2022-05-12