Välj en sida

Janne Schaffer 2015

Jan Erik Tage (Janne) Schaffer, född 1945 i Stockholm, är Zebran i Electric Banana Band och har gjort musiken till bandets låtar samt filmmusiken till Repmånad, Hälsoresan och The Stig-Helmer story. Med Lasse Åberg skrev han även den hyllade musikalen Banankontakt som sattes upp på Malmöoperan 2006.

Janne Schaffer

Janne Schaffer

Janne är en av Sveriges mest kända elgitarrister och har spelat på de flesta av ABBAs skivor, Ted Gärdestads skivor och flera av Cornelis Vreesvijks skivor. I början på 70-talet lärde han även känna Björn J:son Lindh som spelade piano och flöjt och de bildade gruppen Hörselmat. Som musiker har Janne medverkat på mer än 5000 låtar varav 400 egna och närmare 50 med ABBA. Han har gett ut 14 soloskivor. Första skivan sålde guld och toppade listorna 1973, hans tredje skiva Katharsis gavs ut i USA och fick lysande recension i tidskriften Rolling Stone. På hans fjärde skiva Earmeal kompades han av musikerna från Toto – Jeff och Mike Porcaro. Flera av Jannes låtar har även blivit samplade av svenska hiphoppare och rappare som Just D, Latin Kings och av amerikanska Marky Mark, KRS One och Lady Of Rage.

1984 skrev Janne musiken till Dramatens uppsättning av Trollkarlen från Oz med Barbro Lindgrens texter och han har även kompat Astrid Lindgren när hon sjöng Idas sommarvisa. Janne fick en grammis 1988 för bästa instrumentalskiva, Electric Graffiti, och 2005 tilldelades han den kungliga medaljen Illis quorum meruere labores för sina kulturella insatser. 2012 kom hans kritikerrosade självbiografi Mitt liv som Schaffer. Janne turnerar fortfarande flitigt och har bland annat gästat Stockholmsfilharmonikerna och Gävleborgs symfoniker som solist. Han var med och startade Ted Gärdestadsstipendiet och är även engagerad i Albin Hagströms Minnesfond vid Kungl. Musikaliska Akademien som delar ut stipendier till unga musiker.

Mer info om Janne finns på www.janneschaffer.se