Välj en sida

OM Nora kammarmusikfestival

Lusten till musik och spelglädje står i centrum

Nora kammarmusikfestival har vuxit sedan starten 2013.
Nora/Bergslagens kammarmusikförening (bildades 2015) bjuder in er till Nora kammarmusikfestival, med ett digert konsertprogram på hög nivå, kurser i orkesterspel för unga och kammarmusikkurs för vuxna och studenter.

Vi vill att lusten till musiken och spelglädje ska stå i centrum under festivalen.
Tanken med festivalen – med konserter och kurser – är att mötas över gränserna, inspirera varandra genom att musicera tillsammans och att låta noranejden sjuda av musik.

Vi vill ta ett ansvar för återväxten inom främst de klassiska orkesterinstrumenten i Sverige.
Flera av landets musikhögskolor saknar idag helt studenter på vissa instrument. För att hitta kärnan till detta behöver vi gå ner i åldrarna och fånga upp ungdomarna.

Genom att musicera tillsammans med varandra och tillsammans med professionella musiker – lyssna på Master Class och konserter, blandat med mycket skoj och glädje – tror och hoppas vi ger ungdomarna en kick till att vilja fortsätta spela. I konceptet ingår också att medverkande konsertensembler undervisar (workshop, seminarier) på kurserna.

Sverige har många duktiga musiker och dem vill vi visa upp.
Men vi har också lyckats med ambitionen att presentera internationella inslag.

Vi avslutar festival och kurser med en Festkonsert.
Alla kursdeltagare och flera av veckans konserterande musiker bildar tillsammans en stor Festivalorkester. Vi möts alla i ett gemensamt projekt. Festkonserten kan också få celebra besök.

Det är ett stort arbete att driva den här typen av projekt
som kräver ekonomiska resurser.

Utan våra bidragsgivare och sponsorer hade vi stått oss slätt. Allt arbete bedrivs ideellt i Nora/Bergslagens kammarmusikförening.

Jag hoppas att vi blir en stor skara medlemmar i Nora/Bergslagens kammarmusikförening som vill fortsätta utveckla festivalen. Bli gärna medlem!

Jag hälsar alla hjärtligt välkomna att dela denna vecka med oss!
Vi ser fram emot att träffa er!

Katarina Andreasson
Konstnärlig ledare för festival och kurser
Nora/Bergslagens kammarmusikförening