Välj en sida

Festivalen 2015

Composer in residence: Pēteris Vasks från Riga

I 2015 års Festival hade vi nöjet att få träffa den världskände tonsättaren Pēteris Vasks från Riga. Han deltog 13-15 juni och berättade om sin musik och gav masterclasses.
Katarina Andreassons inspelning av hans violinkonsert ”Distant Light” på BIS har rönt stor framgång och finns med i boken: ”1001 Classical recordings you must hear before you die”.  (Länk till ”Distant Light” på Spotify).

Lusten till musiken och spelglädje ska stå i centrum.

För tredje året anordnar vi Nora kammarmusikfestival i samarbete med Nora kommun. Festivalen har vuxit för varje år. Förutom att vi bjuder på ett digert konsertprogram på hög nivå, ordnar vi nu kurser i orkesterspel och kammarmusik för unga och vuxna och inbjuder till att lyssna och lära vid Master Classes.

Vi vill att lusten till musiken och spelglädje ska stå i centrum under festivalen. Tanken med hela festivalpaketet med konserter och kurser är att mötas över gränserna och inspirera varandra genom att musicera tillsammans och att låta Noranejden sjuda av musik.

Vi vill ta ett ansvar för återväxten inom främst de klassiska orkesterinstrumenten i Sverige. Flera av landets högskolor saknar idag helt studenter på vissa instrument. För att hitta kärnan till detta behöver vi gå ner i åldrarna och fånga upp ungdomarna tidigt. Genom att musicera tillsammans med varandra och med professionella musiker, lyssna på Master Classes och konserter – blandat med mycket skoj och glädje – tror och hoppas vi kunna ge en kick till ungdomar att vilja fortsätta spela. I konceptet ingår att medverkande konsertensembler också undervisar på kurserna. I år är det Götheborgs Blåskvintett, Wirénkvartetten från Örebro , Magnus Eriksson från Sveriges Orkesterförbund, Malvakvartetten och jag själv, Katarina Andreasson, som står för undervisningen.

Sverige har många duktiga musiker och det vill vi visa upp. Men vi har också ambitionen att presentera internationella inslag. I år har vi inbjudit den lettiska tonsättaren Peteris Vasks och den portugisiska pianisten Teresa Palma Pereira Peteris Vasks är ”Composer in Residence” under festivalen. Han kommer att närvara under en stor del av festivalen och vi spelar verk av Vasks vid i stort sett varje konsert. Han leder även offentliga Master Classes som en del av programmet.

Vi avslutar festival och kurser med en festkonsert. Alla kursdeltagare och de flesta av veckans konserterande ensembler bildar tillsammans en stor orkester. Vi möts alla i ett gemensamt projekt. Vid festkonserten får vi dessutom besök av Janne Schaffer och Stefan Blomquist som ska spela en stor del av det turnéprogram som nu drar fulla hus på olika håll i landet. Janne Schaffer var en nära vän till Björn J:son Lindh och känner därför särskilt för Nora. Det skulle inte förvåna mig om ”Brusa lilla å” finns med på spellistan. De ska också spela en del låtar tillsammans med orkestern. Men – ingen festkonsert utan kammarmusik!

Det är ett stort arbete att sätta etablera den här typen av projekt och det kräver ekonomiska resurser. Utan våra bidragsgivare och sponsorer hade vi stått oss slätt. Allt arbete bedrivs ideellt i den nybildade Nora/Bergslagens kammarmusikförening. I år har vi varit alldeles för få i det arbetet. Till nästa år hoppas jag att vi är en stor skara nya medlemmar i vår förening som vill fortsätta utveckla festivalen. Bli medlem redan nu!

Jag hälsar alla hjärtligt VÄLKOMNA att dela denna vecka med oss! Vi ser fram emot att träffa er!

Katarina Andreasson

Konstnärlig ledare och projektledare för festival och kurser