Välj en sida

MATS JANSSON, pianist

Mats Jansson pianist

Mats Jansson föddes i Siljansnäs och kom till Norrköping som tvååring. Under gymnasietiden fick han sin pianistiska skolning av Marianne Jacobs i Stockholm och professor Robert Riefling i Oslo. Efter gymnasiet studerade han för professor Hans Leygraf vid musikhögskolorna i Hannover, Salzburg och Berlin. Vid sidan av solistdiplom från Mozarteum och musikhögskolan i Berlin har han även avlagt diplom i Liedinterpretation vid Mozarteum.

Sedan vinsten i den internationella Viottitävlingen för pianister i Vercelli, Italien 1987 har han konserterat som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och pianoduon Par i Piano, tillsammans med sin hustru pianisten Yoriko Asahara, runt om i Europa samt i USA och Japan. Han har gjort ett flertal inspelningar på skiva och för radio och var initiativtagare till och konstnärlig ledare för Norrköpings kammarmusikförening under tjugofem år samt festivalerna Musik på Museet i Leksand, Siljansnäs Kammarmusikfestival och nu senast Kammarmusik i Immanuel.

Mats Jansson har en mycket bred repertoar, oavsett om det är soloverk, kammarmusik eller romanser. Som solist har han framfört konserter av Bach, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Clara och Robert Schumann, Grieg, Rachmaninov, Hindemith, Berg, Prokofjev, Poulenc, Kurt Atterberg, Alfred Schnittke, John Adams, Bengt-Göran Sköld och senast Anders Flodin. De senaste åren även framträdande med Mozarts samtliga violinsonater, Beethovens samtliga sonater med violin och de med cello samt Brahms, Prokofjevs och Sjostakovitjs kompletta kammarmusik med piano.

Han har ett genuint intresse för den nutida musiken och har de senaste åren uruppfört musik av Gunnar Valkare, Anders Flodin, Anna-Lena Laurin, Lars-Åke Franke-Blom, Peter Lindroth, Matti Borg, Sören Unge och Bengt-Göran Sköld m fl. Mats Jansson sitter också i styrelsen för föreningen Norrköpingsljud. En ny förening som lyfter fram den nutida konstmusiken med Norrköpingsanknytning.

Mats Jansson undervisar i piano och kammarmusik på Musikhögskolan vid Örebro universitet, lektor i musikalisk gestaltning, och piano på Musiklinjen vid Vadstena Folkhögskola. De senaste åren har han även undervisat kammarmusik vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, interpretation vid Tokyo College of Music, piano vid Hochschule der Musik i Karlsruhe samt gett master classes för det japanska PTNA – Piano Teachers National Association.

(April 2017)