Välj en sida

Hans Pålsson, piano

Hans Pålsson

Nora kammarmusikfestival lördagen den 15 juni klockan 19, Nora kyrka –
Hans Pålsson piano och Katarina Andreasson violin 

Hans Pålsson, pianisten, är en av Sveriges mest kända och uppskattade konsertpianister med en lång rad framgångar både i Sverige och internationellt.

Han har spelat som solist tillsammans med dirigenter som Rafael Frübeck de Burgos, Evgenij Svetlanov, Sixten Ehrling, Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Neeme Järvi, Jukka-Pekka Saraste, Mario Venzago, Paavo Berglund med flera.

Han har en stor bredd i sin repertoar från Bach till nutid med stor vikt lagd vid klassicismen, bland annat samtliga sonater och pianokonserter av Mozart och Beethoven.

Under vintern 2010 spelade Hans  Beethovens samtliga 32 pianosonater vid åtta utsålda konserter i Stockholms Konserthus under två och en halv vecka.

Över 60 soloverk och pianokonserter har tillägnats honom och han är en ambassadör för den nya musiken.

Han är rikt representerad på LP och CD och har spelat in omkring 25 CD-skivor med verk från alla epoker.

I teve-serien I döda mästares sällskap där han spelade och berättade om tonsättare och deras verk nådde han ut till en stor del av svenska folket.
I dessa 30 teve-program visade han även sitt stora kunnande som pedagog och trollband tittare och lyssnare i alla åldrar.

Hans Pålsson, professorn, är sedan 1987 professor i piano vid Lunds Universitet, Musikhögskolan i Malmö. Han är en eftertraktad pedagog i hela Norden och utomlands samt är internationellt verksam som gästprofessor vid master Classes. Han är också ofta förekommande som jurymedlem i pianisttävlingar. Många av hans elever har rönt stora framgångar och blivit vinnare av och pristagare i internationella tävlingar.

År 2002 skrev han den prisbelönta boken Tankar om musik. Där låter han oss blicka in i ett långt musikerlivs reflektioner och funderingar.

Genom åren har han fått många priser och utmärkelser och har tilldelats de kungliga medaljerna Litteris et Artibusoch För Tonkonstens Främjande samt är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Hans Pålsson, privatpersonen, har många strängar på sin lyra. Förutom sitt konserterande och sin undervisning har han en stor kulturell bredd.
Hans stora intresse för andra konstarter har resulterat i samarbeten med många välkända konstnärer inom skiftande områden.
Framförallt tar intresset för bildkonst, film och litteratur stor plats i hans liv. Han är en flitig besökare på konstmuseer vid sina resor både i Sverige och utomlands.

>> Hans Pålsson

Nora kammarmusikfestival logga 2019