Välj en sida

♦ Måndag 20/6 Bryggeriet, klockan 19             

Barock möter folkmusik

Kristine West flöjter & Erik Rydvall nyckelharpa

Mitt i Nora Arts utställning Återkomst

Förköp: Leon Sandberg Bosättningsaffär
Storgatan 12, 713 31 Nora tel: 0587-100 71

Eventuellt överblivna biljetter säljs vid entrén, en timma före konserten.

Barock- och folkmusik

två begrepp som tillkommit långt efter den musik de syftar till att beskriva. Då var det kort och gott ”musik” man talade om, även om den kunde ha olika funktioner och därmed skiljde sig åt i stil och uttryck, liksom när den sprungit ur olika miljöer och sociala skikt.

I denna konsert möts tre unika musiker i ett förenande av dessa genrer, med en ambition att skapa något i gränslandet däremellan.

Musiken av Johann Sebastian Bach är tidlös och det sägs ofta att den tål vad som helst. Ändå är det inte självklart att som musiker ta sig rätten att arrangera eller ändra om i denna musik, som är så spelad och älskad världen över. Med musikaliska rötter i den svenska folkmusiken har vi närmat oss Bachs musik från ett folkmusikaliskt håll, och därmed tagit oss friheten att sätta vår egen prägel och låta den egna musikaliteten genomsyra repertoaren. Vi har även valt att blanda Bachs musik med folkmusik – dels för att vi tycker att kombinationen har ett värde i sig, dels för att det är musik som vi tycker mycket om att spela. Musiken i denna konsert utgörs således av ett axplock ur Johann Sebastian Bachs musikaliska skattkammare tillsammans med folkmusikfavoriter i egna arrangemang.

Musiken är färgad av inspiration från naturen, spelmansstämmor på somrarna och uppväxten i en folkmusikmiljö med jam och buskspel. Resultatet, tror vi, blir ett möte mellan spelmansmusik och J.S Bach’s musik där lyssnaren får följa oss på en spännande och virvlande resa från barocken till idag.

Erik Rydvall

Nyckelharpsspelmannen Erik har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck, virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser.

Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva.

Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller.

Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.

Kristine West

är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med Masterexamen i tidig musik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bland annat Kungliga Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på både svensk och internationell musikscen.

Hon har gett ut tre album i eget namn, vilka fått fina recensioner internationellt samt spelas återkommande i Sveriges Radio P2.

Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, turnerat som solist med Gävle Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble med flera.

Det senaste året har hon setts och hörts i Sveriges television hela tre gånger, och via sina egna kanaler når hon varje vecka en internationell publik. Kristine varvar egna projekt med att medverka i barockorkester- och operaproduktioner. 

Uppdaterad 2022-05-12