Välj en sida

Jacob Kellermann, gitarr

 

Jacob Kellermann, gitarr

Under Nora kammarmusikfestival kommer gitarristen Jacob Kellermann att uppträda tillsammans med violinisten Göran Fröst.

Jacob har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva och eftersökta gitarrister. 

Han framträder regelbundet över hela Sverige men har dessutom framträtt internationellt som solist och kammarmusiker i konserthus, som Prinzregententheater och Gasteig München, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Muziekgebouw Amsterdam samt på en rad gitarr- och kammarmusikfestivaler som Båstad Kammarmusikfestival, Festival Dag in de Branding, NJORD Biennale Köpenhamn, El Jem Festival Tunisien, Mikulov Guitar Festival och Aschaffenburger Gitarrentagen.

Som solist har han framträtt med bland andra Incheon Philharmonic Orchestra och Camerata S (Sydkorea), New European Ensemble (Nederländerna), Ensemble BIT20 (Norge) och Ensemble Norrbotten NEO. 

Hans konserter har sänts på Radio och TV i Sverige (P2, SVT), Tyskland (BR) och Sydkorea (Arte tv, KBS).

Tillsammans med violinisten Daniel Migdal har han turnerat över hela Sverige som duo KeMi. Efter att år 2009 deltagit i ”Ung och Lovande 2009” erhöll de, år 2010 i konkurrens med ensembler från 17 olika länder det mycket prestigefyllda första priset i ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre“. Det är den viktigaste internationella kammarmusiktävlingen för kammarmusik med gitarr.
Duon har även turnerat över stora delar av Europa, Sydkorea och Kina.

I oktober 2018 släpptes deras debutalbum med sonater av Franz Schubert på BIS Records. Det är en inspelning  som hyllats både i Sverige där Dagens Nyheter bl.a. listade den som en av årets bästa inspelningar och även i internationell press (Gramophone Magazine, BBC Record Review m.fl.).

Med en omfattande kammarmusik och solistrepertoar, ofta bestående av hans egna transkriptioner, söker han ständigt efter nya uttrycksmöjligheter för sitt instrument. Detta har även lett till ett brinnande intresse för samtida musik och nära samarbeten med ett antal tonsättare har resulterat i ett flera verk skrivna direkt för honom, däribland José Maria Sanchez-Verdu, Francisco Coll, Henrik Strindberg och Benjamin Staern. Hans samarbete med den ryske tonsättaren Sofia Gubaidulina resulterade år 2014 i ett album med  kammarmusikverk på BIS Records. Jacob Kellermann är även medlem och en av initiativtagarna till Nederländska New European Ensemble.

Jacob Kellermann spelar på ett instrument av den tyska gitarrbyggaren Matthias Dammann.

 

>> Jacob Kellermann

(2019)