Välj en sida

Tankar inför Nora kammarmusikfestival

från en tonsättare i ett vintrigt, före detta kokstorn vid Nya varvet i Göteborg

Paula-af-Malmborg-Ward

Paula-af-Malmborg-Ward_foto-Urban-Ward

Just idag är det sol.
Jag sitter i mitt arbetsrum med panoramautsikt åt båda håll. Göteborg utvecklar sig inåt bakom Älvsborgsbron, havet breder ut sig utåt. Vinga i bakgrunden, stora fartyg på väg in.
Jag är van vid stora format, det har blivit så. Omfattande, ibland otympliga projekt. Operor och orkesterverk som kräver mycket resurser och lång förberedelsetid.

Att tänka på en sommarvecka med musik i Bergslagen är som att på håll beskåda en omsorgsfullt tillverkad pralin. Jag vet inte vad som döljer sig inuti godsaken men ser mycket fram emot att ta del av den.

Jag är stockholmare men har bott vid havet i Göteborg i mer än 25 år. Göteborg och dess magnifika institutioner Göteborgs Symfoniker och Göteborgsoperan har givit mig fantastiska möjligheter i och med beställningar som landat väl genom åren, men i Göteborg har jag även fått chans att odla min kammarmusik närmare.

Jag satt i styrelsen för föreningen Levande Musik i nio år och var bland annat med att starta Kalvfestivalen, jag har jobbat med Bohuslän Big Band ett par gånger, skrivit musik för den göteborgsbaserade Duo Ego, för ensemble Mimitabu, Rhythm Art Duo och tonsatt mycket av göteborgspoeten Lina Ekdahl osv.

Det är därför extra roligt att få chansen att vidga sina vyer nu till sommaren, på Nora Kammarmusikfestival. Roligt, spännande och lite läskigt precis som det ska vara. Jag är nu en sån som gärna gör det jag inte har gjort förut.

Att få vara Composer in Residence i detta fina sammanhang är oerhört hedrande, och jag ser fram emot en livfull vecka tillsammans med musiker, publik, studenter och alla som är nyfikna på musikens väsen och vad som händer när många människor tillsammans åstadkommer något som de tror på, som är viktigt och som därmed kan inspirera och väcka tankar, kanske åt oanade håll.

Vi ses i sommar!
Paula af Malmborg Ward

Hemsida www.upward.se/